Piliari dostanú menej dreva, ohrozené sú tisícky pracovných miest

13.12.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) - Hrozba straty niekoľkých tisícov pracovných miest visí v týchto dňoch nad 27 piliarskymi spoločnosťami, združenými vo Zväze spracovateľov dreva (ZSD) SR. Štátne Lesy SR totiž výrazne skracujú dodávky dreva na budúci rok, pričom objemy suroviny pre tieto firmy môžu klesnúť až na polovicu z roku 2009. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval prezident ZSD Igor Patráš. Zväz už o tejto situácii informoval listom v uplynulých dňoch aj premiéra Roberta Fica a Vládu SR vyzval, aby hľadala riešenie.

Zväz žiada dodávky drevnej hmoty pre rok 2013 z Lesov SR pre tradičné piliarske prevádzky minimálne na úrovni roku 2012. Riešenia vidí v garantovaní strednodobých dodávok dreva pre existujúce piliarske firmy, v obmedzení exportu a v možnosti zavedenia dotácií. ZSD zároveň navrhuje hľadať rezervy v dostupných zdrojoch, na to však treba rozhodnutie Vlády SR.

Patráš tvrdí, že Lesy SR zazmluvnili len štyri vybrané piliarske firmy desaťročnými zmluvami na odber dreva, pričom niektoré z nich nie sú schopné taký objem spracovať a niektoré dokonca drevo ani reálne nespracovávajú. "O surovinu prichádzame aj stále vysokým exportom dreva, ktorého sa len vlani vyviezlo asi 29 percent," uviedol.

Zväz napriek tomu, že rozumie nevyhnutnosti vrátiť plánovanú ťažbu dreva v lesoch SR na pôvodný etát spred tatranskej kalamity, je presvedčený, že Lesy SR a tým aj Vláda SR má povinnosť hľadať a nájsť tie rezervy v ťažbe, ktoré v plnej miere uspokoja potreby všetkých spracovateľov dreva na Slovensku.

Zväz už niekoľko rokov tvrdí, že rezervu 700.000 m3 dreva v 3. stupni ochrany bude nevyhnutné vyťažiť, ak nechceme nechať lykožrútom a inými "objektívnymi príčinami" zožrať ďalšie tisícky pracovných miest v tzv. hladových dolinách.

Rovnako tak tvrdí, že aj tzv. arogantné zmluvy, cez ktoré ročne odchádza z krajiny približne 270.000 m3 dreva je nevyhnutné zrušiť a nie iba konštatovať, že "vedenie Lesy SR navrhlo týmto firmám dodatok o výraznom znížení dodávok, no žiadna zo spoločností dobrovoľne nesúhlasila".

Ak táto výzva nenájde reálnu odozvu, spoločnosti združené v ZSD sú odhodlané použiť aj krajné formy protestu.

ZSD SR založilo v roku 1997 šestnásť zakladajúcich spoločností a k 4. decembru 2012 združuje viac ako sto členských spoločností, ktoré zamestnávajú vyše 3500 ľudí.
 

Vyberte región